Dünyamızda yüzlerce sektör vardır. Bu sektörleri insanoğlunun ihtiyacına göre sıraladığımızda tekstil ve hazır giyim sektörü; tarım, hayvancılık, sağlık ve konuttan sonra dördüncü sırayı almaktadır.

Günümüzde tekstil ve hazır giyimi diğer sektörlerle kıyasladığımızda çok şanslı bir konumda görmekteyiz, Modaya ve yeniliğe çok açık olması, sürekli değişmesi; bu değişimle beraber pazarını oluşturması sektörü güçlü kılmaktadır.

Bu bağlamda tekstil ve hazır giyim “PAZARINI OLUŞTURDUKÇA GÜÇLENEN” sektörler arasında önde gelen sektörler içinde olduğunu söyleyebiliriz.

Hazır giyimin ana ham maddesi tekstildir. Tekstili harekete geçiren, ateşleyen ise hazır giyimdir. Hazır giyim, tekstilin nihai sektörüdür.

Görüyoruz ki, bu kadar önemli olan tekstil ve hazır giyim sektörünün dünya ekonomisindeki payı oldukça büyüktür. Bu payı güçlü kılan en büyük sebep ise, moda akımının etkin olmasıdır. Yani eskimeden ,yırtılmadan yenilerinin alınmasıdır

Ayrıca dünya nüfusunun her gün artması ve gençlerin giyime olan doyumsuzluğu sektörü şanslı kılan en büyük faktörlerin başında gelmektedir. Bu durum talebi de arttırmaktadır.

Tekstil sektörü hazır giyim dışında da birçok sektöre girmiştir.Bu durum tekstili daha da kuvvetlendirmiştir. Ev tekstili, mobilya, otomotiv, ayakkabı gibi birçok sektöre de tekstil girmiştir.

Artık gelişen ve değişen dünyada bütün sektörler teknik ve teknolojiden yararlanmaktadır. Tekstil sektörü ise diğer sektörlere göre bu nimetlerden daha fazla yararlanmaktadır. Tekstilde kapitalin yoğun olması ve teknolojiden yararlanmanın önemini daha da arttırmaktadır. Dolayısıyla tekstil sektörü süratle büyük bir değişim içindedir. Hayal edilenler büyük bir süratle hayata geçmektedir.

Teknoloji tekstilde kaliteyi  yükseltti, verimi arttırdı ve bazı ürünlerde fiyatı da indirdi. Eskiden tekstil günümüzdeki kadar moda ağırlıklı değildi. Teknik ve teknoloji  tekstil de ise büyük bir moda akımını da başlatmıştır. Bu bağlamda üretim de artmıştır.

Tekstil sektörü, hala gelişmiş ülkelerde emeğin değil, kapitalin ve yoğun olması nedeniyle hayatiyetini sürdürmektedir. Çünkü üretimin büyük bölümlerinde insan emeğinin yerini robotlar almıştır. Gelişmiş ülkelerde emeğin pahalı olması nedeniyle teknolojinin en son makina tercih edilmektedir.

SONUÇ : İHRACATIN ARTMASI ÜRETİMİ ARTTIRMAKLA BERABER, PAZAR AĞIMIZIN GENİŞLETİLMESİYLE DOĞRU ORANTILIDIR